Testat blodtrycksmätare för hemmabruk – Omron M6

Jag har testat blodtrycksmätare för hemmabruk, Omron M6 Comfort.  

Jag har testat blodtrycksmätare för hemmabruk, Omron M6Varför kan man då behöva ha en blodtrycksmätare hemma? Ja, det undrade jag också för en tid sen. Till jag upptäckte att det kan finnas många olika anledningar till att det är bra att hålla koll på sitt blodtryck. Men först, vad är blodtryck? Blodtrycket är trycket som uppstår i artärerna när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och tillbaka till hjärtat. Blodtrycket anges i två siffror till exempel 120 över 80.

  • Den första siffran är övertrycket (systoliska), som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod.
  • Den andra siffran anger undertrycket (diastoliska), när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod.

Idag är det många som lever med negativ stress som är en av alla riskfaktorer som finns för att drabbas av högt blodtryck. Det i samband med till exempel kraftig övervikt, stillasittande livsstil, hög alkoholkonsumtion, rökning, diabetes (framförallt typ-2) osv. Man kan även få högt blodtryck av sjukdom i njurarna, eller på grund av hormoner. Och givetvis sånt man inte kan påverka som ålder och arvsanlag, även helt okända anledningar. Det är alltså väldigt lätt att bli en av ”de” som drabbas. Det sägs att var tredje eller fjärde (beror på vart man letar info) svensk har för högt blodtryck. Vanliga symtom är huvudvärk och trötthet.

Varför är det bra att mäta blodtrycket hemma? Många faktorer, till exempel oro, white coat syndrome (vita rock-syndromet) eller tiden på dagen kan påverka blodtrycket. En enstaka mätning kanske inte räcker för att ställa en noggrann diagnos. Därför är det bäst att mäta blodtrycket vid samma tid varje dag om du vill ha en noggrann indikation på eventuella förändringar i blodtrycket. Blodtrycket är oftast lägre på morgonen och stiger under dagen.

Jag har testat blodtrycksmätare för hemmabruk, Omron M6 Comfort och är nöjd med vad jag köpt. Jag har visserligen ingen mätare sen tidigare som jag kan jämföra med. Men jag är nöjd med funktionerna som denna har. Den levererades med en manschett som är enkel och bekväm, och den varnar om den inte sitter korrekt runt armen. Så det går inte att göra fel. Den har minne för två personer, upp till hundra mätningar. Mätningen går även relativt fort.

Det finns många blodtrycksmätare att välja på, i flera prisklasser. Jag valde denna då den låg i ett mellansegment och fått ”bäst i test”. Den kändes enkel, vilket den är. Inte för simpel, inte för avancerad. Priset ligger mellan 699-1200:-.

Du kanske också vill läsa...

Kommentera

wpDiscuz